Na čo myslieť pri kúpe vysnívaného auta?

Večer zaspávate s krásnou predstavou ako sedíte vo svojom novom aute. Kocháte sa znova a znova jeho dizajnom, iskrivou farbou, naleštenými diskmi. Prstom prechádzate po volante alebo poťahu. Nosom nasávate jeho vôňu. Štartujete a počúvate hudbu vychádzajúcu z motora. Úsmev Vám z tváre ako švihnutím čarovného prútika mizne a zrazu precitnete do reality, pretože si uvedomíte, že máte nové auto, ale nulu na bankovom účte. A táto nula tam ostane veľmi dlho.

porsche

Bráňte sa.
Tento scénár už zažili mnohí a veru, netešili sa z toho. Ak sa nechcete stať obeťou finančného vydierania svojím novým štvorkolesovým kamarátom, na kúpu auta sa vopred pripravte. Majte na pamäti, že obchodník, ku ktorému prídete, bude vždy vo výhode, pretože autá núka zákazníkom každý deň a vie ako sa správať a čo hovoriť – dokáže odhadnúť čo na Vás platí.

Počítajte.
Pri kúpe auta si stále opakujte koľko finančných prostriedkov máte teraz k dispozícii a koľko si môžete dovoliť na auto minúť platením pravidelných poplatkov, ale aj iných výdavkov.
Okrem jednorazových poplatkov, ako je prepis a prihlásenie auta, si auto vypýta aj ďalšie poplatky. Nevyžaduje len prípadnú mesačnú splátku, ktorú Vám šikovný predajca na pobočke rýchlo vypočíta. Prerátajte si cenu povinného zmluvného poistenia – výborne porovnanie ponúka. Platiť musíte aj za STK, pravidelnú údržbu, diaľničné známky, vyhradené parkovacie miesta a pod. Auto sa po kúpe stáva členom Vašej rodiny a pokiaľ ide o Vaše financie, toto tvrdenie platí dvojnásobne.

pojištění

Sústreďte sa.
Správne. Sústreďte sa na to, čo potrebujete, nie na to, čo chcete. Možno ste už zavrhli myšlienku na športové auto s frajerským tuningom, pretože do neho nenaskladáte celú rodinku aj s batožinou na dovolenku, ale väčšinu doplnkov, ktoré Vám v predajni pohotovo ponúknu, si môžete inde kúpiť lacnejšie.