Čo všetko treba na ryby

Už na počiatku človeka bol rybolov. Ľudia chytali ryby výhradne pre svoju obživu jednoduchými primitívnymi nástrojmi. Doba sa zmenia, existujú rôzne elektrické vymoženosti, ktoré uľahčia rybolov a vôbec. Človek už neloví len pre obživu, ale hlavne pre radosť a za účelom oddychu. Vo viacerých lokalitách preto môžete nájsť pravidlo „chyť a pusť“. My sa však bližšie prizrieme tomu, čo potrebuje úplne každý rybár a bez čoho sa ako začiatočník neobídete. Úplnou samozrejmosťou je na Slovensku vlastniť rybársky lístok a rybárske povolenie. Týmto aspektom sa však nebudeme venovať v tomto článku.rybářství.jpg
Odporúčame na začiatok kúpiť aspoň dve kompletné udice. Dá sa však chytať aj na holý prút s tzv. „rebríčkom“ pripevneným k jeho telu. Je to menej praktické, no pomerne lacné riešenie. Navijak kupujeme adekvátne silný k prútu, s výberom konkrétneho druhu vám poradia v predajni podľa vašich individuálnych požiadaviek.
Ďalej potrebuje rybár vlasec (čiže silón, jednoducho „šnúru), ktorý hrúbkou zodpovedá druhu rýb, ktorú má v pláne loviť. Toto hľadisko berieme do úvahy aj pri výbere háčika. Všetky tieto potreby môžeme uložiť do rybárskeho kufríka alebo batohu.rybolov.jpg
Nevyhnutným vybavením je tiež podberák, ktorý vám pomôže pri vyťahovaní rýb na breh a pean alebo pevná pinzera, ktorou vytiahnete háčik z tela ryby.
Ostatok sú veci voliteľné – rybárska stolička príde vhod, ale pokojne si môžete zobrať k rieke celý stan aj s lehátkom. V súčasnej dobe sú už v predaji rôzne signalizátory, ktoré sa založia na prút a signalizujú pohyb silonu, teda záber. Môžeme vám zaručiť, že ich zvuk preberie aj toho najtuhšieho spáča. V aute sa vždy hodí nejaký opaľovací krém, slnečné okuliare a pokrývka hlavy, no i náhradné oblečenie. Hlavne v lete sa môže počasie celkom rýchlo zvrtnúť.
Je úplne na vás aké oblečenie a obuv zvolíte, rybári nemajú svoj predpísaný „dresscode“.